Algériai írónőt fogadott tagjai közé a francia Akadémia

2006.06.23. 14:54
Első észak-afrikai arab írónőként fogadta tagjai közé az algériai Asszia Dzsebart a Francia Akadémia - adták hírül pénteken a francia napilapok.

A tavalyi irodalmi Nobel-díj egyik nagy esélyesének tartott, Franciaországban élő és franciául író algériai Asszia Dzsebar (valódi nevén Fatma-Zohra Imalhayene) írónőt és történészt a két ország nagyköveteinek jelenlétében ünnepélyesen fogadták az elhunyt Georges Vedel alkotmányjogász helyére a 38 halhatatlan sorába. Dzsebar a Francia Akadémia negyedik női tagja.

A hat évvel ezelőtt az egyik legrangosabb német irodalmi díjjal, a könyvszakma békedíjával kitüntetett írónő Franciaországban szinte ismeretlen. Maga is elismeri, hogy választott hazájában magánytól szenved, míg Németországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban elismert íróként tartják számon.

Asszia Dzsebar akadémiai tagsága több szempontból is szimbolikus értékkel bír. A hetven évvel ezelőtt Algériában született, majd Párizsban tanult írónő 15 regényében elkötelezte magát a nők szabadsága mellett, elsősorban az algériai társadalomban. Emellett a francia nyelv szerelemese és hirdetője, mint a francia akadémia valamennyi tagja. Az illusztris intézmény ugyanis a francia nyelv legjelentősebb képviselőit - legyen szó írókról, orvosokról, filozófusokról vagy egyházi méltóságokról - tömöríti magába.