Hiller István búcsúztatta Bécsben Ligeti Györgyöt

MTI
2006.06.26. 17:23

Hiller István oktatási és kulturális miniszter búcsúztatta elsőként hétfőn Bécsben a 83 éves korában elhunyt Ligeti György zeneszerzőt. A politikus az osztrák főváros központi temetőjének ravatalozójában, Ligeti virágokkal teljesen beborított koporsója mellett tartott beszédet. Németül és magyarul elmondott búcsúztatójában Hiller emlékeztetett arra, hogy Ligeti a holokausztot - amelyet édesapja és bátyja nem élt túl - és az 56-os forradalmat Magyarországon élte át. Utoljára öt évvel ezelőtt járt Budapesten, 2003-ban megkapta a magyar állam egyik legmagasabb művészi elismerését, a Kossuth-díjat. Ő maga élénken figyelte a magyarországi zenei életet, sok magyar barátja és alkotótársa meglátogatta. Hiller István felhívta a figyelmet arra, hogy Ligeti élete nagyobbik részét nem Magyarországon élte le, sőt szülőhazája koncerttermeiben évtizedekig méltatlanul hallgatásra volt ítélve, mégis magyarnak vallotta magát. Utolsó befejezett alkotása - a Síppal, dobbal, nádi hegedűvel című zenemű - megint csak tisztelgés a szülőföldje előtt.

"Tisztában vagyok vele, hogy Ligeti György - vagy ahogy világhírűvé vált, György Ligeti - egyetemes kincs. A XX. századi zenetörténet egyik legnagyobb alakja, beskatulyázhatatlan, öntörvényű újító, összegző alkotó, akinek életműve mindenkié. Én mégis büszke vagyok rá, hogy muzsikájában nyomot hagytak a magyar népdalok, Bartók öröksége, Erdély zenei motívumai. Jó érzés tudni, hogy ez az ízig-vérig kozmopolita zeneszerző, aki éppúgy otthonra lelt Bécsben, mint Hamburgban, a lelke mélyén mindig hű maradt a gyökereihez és hozzánk is" - mondta Hiller István.

A családtagok és a barátok, a tanítványok és a tisztelők képviselői előtt az osztrák kulturális élet tisztségviselői, valamint brémai és müncheni zenetudósok méltatták Ligeti munkásságát. A búcsúztatón jelen volt Schiffer Pál budapesti főpolgármester-helyettes, valamint a bécsi magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum magyar kulturális intézet vezetője is. Ligeti emlékére hétfő délután az elhunyt zeneszerző műveiből hangversenyt tartanak a bécsi Konzerthaus Mozart Termében. A művészt a Bécs városa által adományozandó díszsírhelyen fogják majd örök nyugalomra helyezni egy későbbi időpontban.