Rippl-Rónai tervezte tányérok a Christie's árverésén

MTI
2006.06.30. 16:27
A Rippl-Rónai József (1861-1927) festőművész tervezte négy porcelán fajansz tányért, amelyet a Christie's aukciós ház június 21-i londoni árverésén 83 ezer angol fontért, mintegy 34 millió forintért vett meg az Ernst Galéria, remélhetőleg még a nyáron bemutatják Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban - közölte a galéria társtulajdonosa.

Korani Eleni azt is elmondta, hogy az aukción három világhírű múzeum, köztük a New York-i Metropolitan, versengett a Rippl-Rónai tányérokért. A nagy értékű anyagot, amely a pécsi Zsolnay gyárban készült, Londonból először Bécsbe küldik Ernst Wastl, a galéria osztrák társtulajdonosa lakására és valószínűleg a nyáron a budapesti közönség is megismerheti.

Csenkey Éva, az Iparművészeti Múzeum kerámiaosztályának vezetője az Ernst Galéria új szerzeményéről elmondta, hogy még jóval a londoni árverés előtt a Christie's cég tájékoztatásul levelet és fotókat küldött a múzeumnak a Rippl-Rónai tervezte tányérokról. Két nagy lapos és két desszertes tányérról van szó, porcelán fajansz technikával készültek magastűzű (1280 fokon égetett) színes mázakkal, kézzel festve. Hátoldalukon van a Zsolnay gyár jelzése és a két kisebb tányéron még a laboratóriumi számok is láthatók.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön