Natália
1 °C
7 °C

Megnyílt az átépített Smithsonian

MTI
2006.07.02. 15:41

Hat évig tartó, 283 millió dolláros (mintegy 63 milliárd forintos) átépítés után szombaton megnyílt a washingtoni Smithsonian Intézet épülete, amelyben az amerikai főváros két híres művészeti múzeuma, a National Portrait Gallery és az American Art Museum található. Az úgynevezett Old Patent Office-épület mai neve, a benne található két nagy gyűjteményre utalva, Donald W. Reynolds Center for American Art and Portraiture, de továbbra is két külön intézménynek számít az egyaránt a Smithsonianhoz tartozó portrégaléria és amerikai művészeti múzeum. A felújítás és átépítés eredményeként nőtt a kiállítási tér és a látogatók is tanúi lehetnek majd az üvegfal mögött dolgozó restaurátorok munkájának. Az American Art Museum a felújítást követően a maga, 7 ezer művész 41 ezer alkotásából álló gyűjteményéből 5 ezret képes kiállítani. A National Portrait Gallery 19 400 darabos kollekciójából 14 különböző kiállítási anyagot mutatnak be. Az amerikai elnökökről készült legismertebb portrék állandóan ki lesznek állítva, de a teljes, 1200 darabos elnökportré-anyagot váltakozva fogják bemutatni. 300 évre visszamenőleg őriznek itt amerikai történelmi portrékat, a fotózás kezdetétől fényképeket, és itt tárolják a Time Magazine 1600 címlapjának eredeti kliséit is.

Néhány ismertebb mű az Art Museumból: Everett Shinn 1904-es The White Ballet (A fehér balett) című festménye, James Rosenquist Industrial Cottage című 1977-es kompozíciója, Nam June Paik "Electronic Superhighway" (Elektronikus szupersztráda) című, 1995 évi multimédia-térképe az Egyesült Államokról. A National Portrait Galleryban látható többek között Joseph Duplessis 1779-es portréja Benjamin Franklinról, Gilbert Stuart 1796-os festménye George Washingtonról, Alexander Gardner 1865-ös fotója Abraham Lincolnról - de Edward Steichen Charlie Chaplinről 1925-ben készített fényképe és Morgan Monceaux 1992-ben festett, Ray Charles-t megörökítő képe is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?