Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Olasz irodalmi díjat nyert Grendel Lajos

MTI
2006.07.04. 09:04

Grendel Lajos Kossuth-díjas szlovákiai magyar író Einstein harangjai című regénye nyerte el a Giuseppe Acerbi Irodalmi Díjat, amelyet Castel Goffredo városa alapított és idén 14. alkalommal ítélték oda, közölte az MTI-vel a Római Magyar Akadémia igazgatója, Csorba László. A mantuai régióban levő város idén a Római Magyar Akadémia közreműködésével választotta ki három magyar író: Grendel Lajos, Száraz Miklós György és Zilahy Péter olaszul is olvasható egy-egy regénye közül a győztest. Csorba László igazgató közlése szerint a díjat Castel Goffredo városa azzal a céllal alapította, hogy megismertesse az olasz olvasóval a kortárs világirodalom Itáliában kevéssé ismert alkotásait. Minden évben egy-egy nemzet prózairodalma kerül terítékre, idén magyar alkotások közül választottak.

Az olasz szakmai zsűri 20 egyetemi tanárból és újságíróból állt, Mantua és környéke könyvtárainak 180 olvasója pedig a társadalmi zsűrit alkotta. Szavazataik alapján eldőlt, hogy az idei díjazott Grendel Lajos: Einstein harangjai című könyve. A költészeti különdíjat Tóth Krisztina nyerte, a fordítói különdíjat pedig Tomaso Kemény veheti át. A hivatalos díjátadó november 10-11-én lesz Castel Goffredoban, Giuseppe Acerbi (1773-1846) író, utazó, régész, muzsikus szülővárosában. Acerbi 1798-ban a világon elsőként jutott el az Északi Sarkra Finnországon és Lappföldön keresztül, és útleírása 1799-ben könyv alakban is megjelent.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?