Robert Capa öccse is kiállít az arles-i fotófesztiválon

MTI
2006.07.06. 09:23
65 fotókiállításra, találkozóra és más szakmai rendezvényre kerül sor szeptember közepéig a dél-franciaországi Arles-ban, a héten kezdődött nemzetközi fotós seregszemlén.

A 36. nemzetközi fotós találkozósorozat meghívott biztosa a francia Raymond Depardon. A legjelentősebb francia fotóművészeti rendezvényen a város szinte valamennyi számba jövő épületét fotósok szállták meg.

Az érseki palotában a magyar származású Cornell Capa - Robert Capa öccse - felvételeit lehet megcsodálni, a Saint-Trophime kolostorban Anders Petersen képei láthatók, Jean Gaumy és Claudine Doury egy vasúti raktárban állította ki fotóit, esténként a városfalra is vetítenek.

Josef Koudelka a camargue-i tengerpartot örökítette meg, Dominique Issermann a maga részéről Laetitia Casta volt szupermodellről alkotott képeit mutatja be.

Depardon "útitársak" címmel rendezett kiállításokra hívta meg több olyan barátját, mint Daniel Angeli, Guy Le Querrec, Roman Cieslewicz, és a fotóművészetet befolyásoló olyan amerikai alkotók francia gyűjteményekben őrzött felvételeit is bemutatja, mint Fellig Weegee, William Klein. Egy további kiállításon tizenöt fiatal fotós mutatkozik be.

Az arles-i találkozókat 1970-ben kezdeményezte Lucien Clergue akadémikus, s különösen az elmúlt években nőtt népszerűségük. 2001-ben 9 ezer, 2005-ben 36 ezer látogatójuk volt közölte Francois Barré, a rendezvénysorozat elnöke.