Napi öt órát tévéznek a magyar 16-18 évesek

Kreatív
2006.07.07. 13:06
A budapesti fiatal fiúk interneteznek a legtöbbet a hazai diákok közül - derült ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) legújabb felméréséből, amely a tinédzserek médiafogyasztási szokásait vizsgálta. A felmérés készítői 425 középiskola több mint 23 ezer diákját kérdezték.

A kutatás szerint az a feltevés, miszerint a mindennap internetezők valószínűleg kevesebbet tévéznek, nem igaz. A diákok továbbra is sokat tévéznek, de az életkor előre haladtával egyre csökken a képernyő előtt töltött órák száma. A felmérés szerint a 16-18 éves fiatalok 15 százaléka naponta több mint öt órát nézi valamelyik kereskedelmi tévécsatorna műsorát. A 10-dik évfolyamosok 53 százaléka rendszeresen nézi a tévét, a 11-dik évfolyamosoknál viszont már csak 50, míg a 12-dik évfolyamosoknál 48 százalék ez az arány.

Három évvel ezelőtt még csak a megkérdezettek 14 százaléka használta naponta az internetet, idén már 38 százalékra nőtt ez a szám. A budapestiek fele, illetve a fiúk 45 százaléka naponta használja a világhálót. A vidékieknél 36, a lányoknál pedig 31 százalék az arány. A tévé mellett a nyomtatott sajtó is fontos tájékozódási forrás maradt, a megkérdezett diákok körülbelül 35 százaléka rendszeresen olvas valamilyen lapot.