Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Római kori fesztivál Dunaszekcsőn és Dunafalván

MTI
2006.07.10. 11:57

A római kort idéző programokkal várja az érdeklődőket a baranyai Dunaszekcső és a szomszédos Bács megyei Dunafalva, ahol keddtől negyedik alkalommal rendezik meg a Lugio Napok elnevezésű fesztivált. A Dunaszekcső, római nevén Lugio és Dunafalva ókori történéseire emlékező rendezvénysorozatra több száz hazai és külföldi hagyományőrzőt, valamint több ezer látogatót várnak. A programsorozat keretében lesz nemzetközi limes tábor, ókori tudományos kalandtúra, szellemi vetélkedő. Emellett a résztvevők megismerhetik, hogyan harcolt a római hadsereg, miként küzdöttek a gladiátorok, milyen értékei maradtak fenn az antik irodalomnak, művészetnek.

A hatnapos fesztiválon az érdeklődők láthatnak ókori alaki, kiképzési, harci, lövészeti bemutatókat, kóstolhatnak az ókori Rómában népszerű étel- és italkülönlegességéket, a településeken felállított sátrakban pedig kézműves portékák között válogathatnak. Dunaszekcső jelentős szerepet töltött be a római korban: katonai település volt, hadi út mellett feküdt, fontos nemzetközi útvonal ágazott ki belőle. Ennek az útnak a biztosítására a bal parton a rómaiak egy ellenerődöt építettek. A Contra Florentiam alapfalai sekély vízállás mellett ma is láthatók. Az előkerült feliratos emlékek szerint Septimus Severus császár fiával, Caracallával 201-ben járt Lugióban. A várhegyen 1974-ben egy értékes Marcus Aurelius-bronzportré töredékét is megtalálták.