Árpád
-2 °C
4 °C

Nem nevezik át a Penny Lane-t

MTI
2006.07.11. 17:47

A Beatles által világhírűvé tett Penny Lane-nek akart új nevet adni egy liverpooli önkormányzati képviselőnő a legendás együttes rajongóinak és a brit idegenforgalmi szervezetek legnagyobb bosszúságára, de a nagy felháborodás miatt a héten visszavonta indítványát. Barbara Mace asszony eredetileg a rabszolgaság eltörlésének közelgő 200. évfordulója alkalmából hét liverpooli utca átnevezését javasolta, mivel a Panny Lane-hez hasonlóan olyan személyiségekről kapták nevüket, akik annak idején nagy vagyonokat gyűjtöttek éppen a rabszolga-kereskedelemből. A liberális demokrata képviselőnő most azt javasolja, hogy ezen utcákon az utcanévtábla mellé helyezzenek ki egy további kis táblát, amelyek felvilágosítással szolgálnak a nevek eredetéről.

Az eredeti átnevezési javaslat egyik legélesebb ellenzője Phill Coppell Beatles-történész volt, aki azt hangoztatta, hogy a Penny Lane neve szorosan kötődik a zenekarhoz és Liverpool, illetve egész Nagy-Britannia zenei örökségéhez, és átnevezése nagy butaság lenne. A Penny Lane című szám Paul McCartney és John Lennon szerzeményeként 1967 februárjában jelent meg az ugyancsak Liverpool által ihletett Strawberry Fields Forever című számmal együtt egy kislemezen. A felvétel a Beatles révén ugyancsak világhírűvé vált londoni Abbey Roadon lévő stúdióban készült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?