Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb kastélyok kerülnek a Műemlékek Állami Gondnoksága kezelésébe

MTI
2006.07.14. 14:59
A Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) lesz a vagyonkezelője 14 kiemelt értékű műemlék együttesnek - erről a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) írt alá együttműködési megállapodást pénteken.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a műemlék együttesek 2006. augusztus 31-től kerülnek át a Műemlékek Állami Gondnoksága kezelésébe. Ezek közé tartozik többek között a budapesti Gül baba türbéje, a pécsi Idrisz Baba türbéje és Jakováli Hasszán dzsámija, a siroki Vár, az érdi Minaret, a zsámbéki, a kisdörgicsei, az alsó- és felsődörgicsei templomrom, a somogyvári bencés apátság romjai és az abonyi Vigyázó-kúria.

A MÁG-hoz kerülő, különösen jelentős műemlékek kijelölését Hiller István kulturális miniszter kezdeményezte, még akkor, amikor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője volt - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A KÖH és KVI megállapodott arról is, hogy a 2005. június 2-án a Műemlékek Állami Gondnoksága vagyonkezelésébe került jelentős műemlékek, többek között a budapesti Zichy-kastély, a csákvári Esterházy-kastély, a zsirai Rimanóczy-Pejacsevich-kastély, az aszódi Podmaniczky-Széchenyi kastély, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a ráckevei, Savoyai-kastély, valamint Ozorai Pipó vára birtokba adása 2006. augusztus 31-ig befejeződik.

A megállapodás szerint a két szervezet egyezteti, összehangolja a hazai, a közösségi és a nemzetközi források megszerzésére irányuló pályázatokat és eljárásokat. Előzetesen egyezteti, és együttműködve segíti elő az állami tulajdonú műemlékekre vonatkozó kiemelt állami felújítások tervezését és lebonyolítását, s minden év február 28-ig közösen határozzák meg azokat az előre tervezett, állami tulajdonú műemléket érintő beruházási munkálatokat, amelyekre forrásaikat összehangoltan használják fel, vagy egymás rendelkezésére bocsátják.

Ebben az évben az együttműködés első elemeként a KÖH 45 millió, a KVI pedig 85 millió forintot biztosít a Műemlékek Állami Gondnokságához (MÁG) tartozó edelényi L'Huillier-Couburg-kastély helyreállításához.