Újabb kastélyok kerülnek a Műemlékek Állami Gondnoksága kezelésébe

MTI
2006.07.14. 14:59
A Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) lesz a vagyonkezelője 14 kiemelt értékű műemlék együttesnek - erről a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) írt alá együttműködési megállapodást pénteken.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a műemlék együttesek 2006. augusztus 31-től kerülnek át a Műemlékek Állami Gondnoksága kezelésébe. Ezek közé tartozik többek között a budapesti Gül baba türbéje, a pécsi Idrisz Baba türbéje és Jakováli Hasszán dzsámija, a siroki Vár, az érdi Minaret, a zsámbéki, a kisdörgicsei, az alsó- és felsődörgicsei templomrom, a somogyvári bencés apátság romjai és az abonyi Vigyázó-kúria.

A MÁG-hoz kerülő, különösen jelentős műemlékek kijelölését Hiller István kulturális miniszter kezdeményezte, még akkor, amikor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője volt - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A KÖH és KVI megállapodott arról is, hogy a 2005. június 2-án a Műemlékek Állami Gondnoksága vagyonkezelésébe került jelentős műemlékek, többek között a budapesti Zichy-kastély, a csákvári Esterházy-kastély, a zsirai Rimanóczy-Pejacsevich-kastély, az aszódi Podmaniczky-Széchenyi kastély, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a ráckevei, Savoyai-kastély, valamint Ozorai Pipó vára birtokba adása 2006. augusztus 31-ig befejeződik.

A megállapodás szerint a két szervezet egyezteti, összehangolja a hazai, a közösségi és a nemzetközi források megszerzésére irányuló pályázatokat és eljárásokat. Előzetesen egyezteti, és együttműködve segíti elő az állami tulajdonú műemlékekre vonatkozó kiemelt állami felújítások tervezését és lebonyolítását, s minden év február 28-ig közösen határozzák meg azokat az előre tervezett, állami tulajdonú műemléket érintő beruházási munkálatokat, amelyekre forrásaikat összehangoltan használják fel, vagy egymás rendelkezésére bocsátják.

Ebben az évben az együttműködés első elemeként a KÖH 45 millió, a KVI pedig 85 millió forintot biztosít a Műemlékek Állami Gondnokságához (MÁG) tartozó edelényi L'Huillier-Couburg-kastély helyreállításához.