Aliz
6 °C
14 °C

Szobrot állítanak Simándy Józsefnek Kistarcsán

MTI
2006.07.17. 15:01

Civil kezdeményezésre állítanak szobrot szülőhelyén Simándy József Kossuth-díjas operaénekesnek a Pest megyei Kistarcsán, a költségeket adományokból, jótékony célú előadásokból teremtik elő, közölte a Kistarcsai Kulturális Egyesület elnöke, Kereszti Ferenc. Az 1998-ban elhunyt Simándy József 1916-ban, a helyi vasgyár lakótelepén született, itt élte le gyermekkora nagy részét. Később a lakótelepből alakították ki a hírhedté vélt internálótábort, ennek során a művész szülőházát is lebontották, ma parkoló és orvosi rendelő áll a közelben. Az itt lévő téren kívánják a szobrot az énekes születésének 90. évfordulója alkalmával szeptember 18-án felavatni. Az életnagyságú bronzalkotás elkészítésére Janzer Frigyes Munkácsy díjas szobrász kapott megbízást.

A szobor elkészítése 15 millió forintba kerül, ebből eddig 3,5 millió forint gyűlt össze adományokból. A hiányzó pénz egy részét többi között a Szegedi Dómban július 22-én rendezendő, az operaház és helyi művészek által színpadra vitt előadás bevételéből igyekeznek előteremteni. Ugyancsak hozzájárul a költségekhez annak a 100 palack bornak az eladási ára is, amelyet a balatongyöröki önkormányzat lát majd el címkével, az ital pedig Simándy József egykori birtokának szőlőjéből készült. Simándynak ugyanis itt volt ültetvénye és háza, sok időt töltött e faluban, ezért a helyi önkormányzat július 30-án díszpolgárává választja a művészt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?