Masaryk széke visszakerült a Hradzsinba

MTI
2006.07.19. 12:18

Újra a prágai Hradzsin birtokába került Tomás Garrique Masaryk elnöki irodájának egyik történelmi értékű széke. A nevezetes székből, amit Josip Plecnik tervezett, összesen három darab készült.

A három szék és a hozzájuk tartozó asztalt Masaryk elnök, az 1918-ban alakult és 1992-ben megszűnt csehszlovák állam atyja, azért készíttetette, mert állítólag kedvelte a kisebb nagyobb napi és politikai problémák megoldásánál a "három oldalú" konzultációkat, megbeszéléseket. Aztán a hetvenes évek elején két széket feleslegessé vált bútordarabként adott el az akkori csehszlovák kommunista államfői hivatal. A harmadik a Hradzsin birtokában maradt és a kilencvenes évek elején nemzeti kulturális emlékké nyilvánították.

A két kiselejtezett darabról idén tavaszig semmi hír sem volt, aztán az egyik feltűnt egy prágai műemlék aukción. A Hradzsin 170 ezer koronáért (körülbelül egymillió hatszázhatvanezer forintért) vásárolta vissza. A széket azóta restaurálták és a héten egy kiállítás keretében már a Hradzsint felkereső turisták is láthatják.