Szilvia
5 °C
16 °C

Masaryk széke visszakerült a Hradzsinba

MTI
2006.07.19. 12:18

Újra a prágai Hradzsin birtokába került Tomás Garrique Masaryk elnöki irodájának egyik történelmi értékű széke. A nevezetes székből, amit Josip Plecnik tervezett, összesen három darab készült.

A három szék és a hozzájuk tartozó asztalt Masaryk elnök, az 1918-ban alakult és 1992-ben megszűnt csehszlovák állam atyja, azért készíttetette, mert állítólag kedvelte a kisebb nagyobb napi és politikai problémák megoldásánál a "három oldalú" konzultációkat, megbeszéléseket. Aztán a hetvenes évek elején két széket feleslegessé vált bútordarabként adott el az akkori csehszlovák kommunista államfői hivatal. A harmadik a Hradzsin birtokában maradt és a kilencvenes évek elején nemzeti kulturális emlékké nyilvánították.

A két kiselejtezett darabról idén tavaszig semmi hír sem volt, aztán az egyik feltűnt egy prágai műemlék aukción. A Hradzsin 170 ezer koronáért (körülbelül egymillió hatszázhatvanezer forintért) vásárolta vissza. A széket azóta restaurálták és a héten egy kiállítás keretében már a Hradzsint felkereső turisták is láthatják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?