Judit
2 °C
7 °C

Graffitikiállítás nyílt New Yorkban

MTI
2006.07.23. 12:52

A Nex York-i Brooklyn-múzeumban 22 festményből álló graffiti-kiállítás nyílt. A tárlat tulajdonosa Sidney Janis, aki nagy kollekcióval rendelkezik Picasso, Mondrian és Brancusi alkotásaiból, írja az El País című spanyol napilap. A galerista a falfestészetben a művészi kifejezés új formáját látja és már 1982-ben is rendezett ennek a műfajnak kiállítást Post-Graffiti címmel.

Az 1970-es évek végén kezdték New York egyes negyedeinek falait festeni, bár az őshelyszín a Berlini Fal volt. Alkotásaikat először a The New York Times nevezte el falfirkáknak. Később utcai bandák használták a graffitit területük határainak megjelölésére, és ezt a hip-hop kultúra is magáévá tette. Mára azonban megtisztították a metropolisz falait tőlük és akit graffiti-készítés közben tetten érnek, börtönt kaphat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?