Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Középkori Madonna-szoborra bukkantak

MTI
2006.07.24. 14:33

650 éves, lefejezett Madonna-szoborra bukkantak munkások a németországi Halléban restaurálási munkálatok során. A munkálatok vezetője szerint a fél méter magas szobor malterból és téglatörmelékből álló tömbben rejtőzött. Elsősorban azért egyedülálló a lelet, mert eredetiben maradt fenn a szobrot borító festék, ami rendes körülmények között évszázadok alatt teljesen lekopik a szobrokról.

A szakértői vizsgálat megállapítása szerint a szobor 1350 táján készült, és a harmincéves háború alatt (1618-1648), valamikor 1631 után törmelékként beépítették egy falba. A szobor fejét tudatosan távolították el, mégpedig valószínűleg 1520 körül, a reformáció idején. A szobor alakjának művészi kidolgozásából, az épen fennmaradt aranyozott vörös és kék festésből arra lehet következtetni, hogy egészen különleges műalkotásról lehetett szó.