Nyereséges lehet a Marosvásárhelyi Félsziget

MTI
2006.07.30. 18:18
Tavalyhoz képest megkétszereződött a magyarországi résztvevők száma az erdélyi Félsziget Fesztiválon, jelentették be a szervezők Marosvásárhelyen vasárnap, a rendezvény zárónapján. A román és a magyar könnyűzenei fesztivált negyedik alkalommal szervezték meg az idén Marosvásárhelyen. A Félsziget rövid történetében az idén először van esély a nyereséges zárásra. Gerendai Károly, a budapesti Szigetet is szervező cég vezetője elmondta, hogy a 450 ezer eurós (122 millió forint) költségvetésű romániai fesztivál kiadási tételeit az idén is növelték, ennek ellenére, ha a zárónapon több mint 10 ezren látogatnak a Félszigetre, akkor profitot könyvelhetnek el. A nyereség azonban csak az idénre vonatkozik, az előző rendezvények után eddig 100 ezer eurós veszteség keletkezett. A Sziget Szervezőiroda szerint a fesztivál az első hat év után lesz csak nullszaldós, majd nyereséges.

Gerendai szerint erősödhet a fesztivál romániai és nemzetközi jellege. A szervezők a jövőben olyan nemzetközi hírnevű együttesek meghívását tervezik, amelyek képesek külföldi fiatalokat is vonzani. A Marosvásárhely központjában lévő tábor területét is szélesítenék, de a környék eléggé zárt, így nem könnyű a terjeszkedés.

A Max Weber Társadalomkutató Központ felmérése szerint a Félszigetre valamivel többen látogatnak el a férfiak (55 százalék). A résztvevők közel fele 19 éves vagy annál fiatalabb, egyharmada 20-24 év közötti, a fennmaradó 17 százalék pedig ennél idősebb, de inkább 30 év alatti.