Műgyűjtők éjszakája a Falk Miksa utcában

MTI
2006.07.31. 09:06
Műgyűjtők éjszakája címmel kortárs műalkotásokhoz invitálja augusztus 3-án éjszakára néhány Falk Miksa utcai galéria már meglévő és leendő vásárlóit, s zenét performanszt, bort és pogácsát is ígér a műélvezethez.

A Múzeumok Éjszakája sikerén felbuzdulva - amelyhez több galéria is csatlakozott - jutottak arra a gondolatra a köztudomásúan műkereskedésekkel, antikvitásokkal szegélyezett utca kortárs művészekkel foglalkozó galériái, hogy megrendezik a Műgyűjtők éjszakáját.

Délután 5-kor új kiállítások megnyitásával, kiadványok bemutatásával, művészek dedikálásával indul a program. Több művész vállalkozott arra, hogy a helyszínen rajzol vagy fest. Miközben egyik galériából a másikba sétál a látogató, alkalma nyílik előadásokat meghallgatni, műtörténészekkel, műkereskedőkkel és a művészekkel beszélgetni. A galériák kitelepülnek az utcára, a szobrokat, műtárgyakat kiviszik a sétálók közé. Több népszerű zenekar mellett büfé is gondoskodik a jó hangulatról.

Most, augusztus 4-én csak az utca eleje ünnepli a kortárs művészetet. A Körmendi Galéria kezdeményezésére a szomszédságban található intézmények fognak össze ezért. Körmendiéknél a Tornyai-díjas, Hódmezővásárhelyen élő Kéri László kiállítását nyitják meg. A franciaországi magyar alkotókra szakosodott Erdész-Makláry galériában a 2001-ben elhunyt Paul Kallos fehérre fehérrel festett képeit láthatják az érdeklődők.

A Haas Galéria Modern klasszikusok címmel 20. századi és kortárs festményeket és grafikákat vonultat fel. A Pintér Szonja Kortárs Galériában a Kapu a teljesség felé címmel nyílik tárlat, míg a Pintér Antik régiségkereskedés a megszokott bútorokat, csillárokat, festményeket, szőnyegeket, ezüstöket, porcelánokat mutatja. A 20. század első felének polgári bútoraival foglalkozó Bardoni régiségkereskedésben a szecesszió, a Bauhaus és az art-deco irányzatok lakberendezési- és dísztárgyait lehet megcsodálni.

A Studio Agram a biedermeiertől a modern stílusokig képviseli a lakberendezési stílusokat.

Az augusztus 3-i Műgyűjtők éjszakáján nyitva tart a Falk Miksa utcában a Café Picard és a Parlament borszaküzlet. A rendezvény idejére elterelik az utcából az autóforgalmat és megtiltják a parkolást is.

Ha sikeres lesz az éjszakai műélvezet, a galériák úgy tervezik, rendszeresen megismétlik rendezvényüket. Ám addig is már készülnek egy nagyszabású, az egész műkereskedelmi negyedet érintő fesztiválra, amelyet szeptember 16-án tartanak: a Falk Miksa utca teljes hosszában megtelik majd jókedvű művészetkedvelőkkel a képzőművészet, az antikvitás és a zene jegyében.