Ismét felépítették Lenin szénakunyhóját Razlivban

MTI
2006.07.31. 11:47
Másfél évtizedes szünet után ismét felépítették Lenin szénakunyhóját a Szentpétervár melletti Razlivban, ahol az orosz sajtó szerint már egy Leninland létrehozását fontolgatják.

A razlivi kunyhó valóságos kegyhelynek, az egyik legjelentősebb lenini szentélyek számított az egykori Szovjetunióban. A bolsevik forradalom vezére 1917 viharos nyarán töltött el itt szűk egy hónapot, amikor az Ideiglenes Kormány azzal vádolta meg, hogy valójában Németország fizetett ügynöke és ezért elfogató parancsot adott ki ellene.

A razlivi tisztáson Lenin nem csak a felhőkben támadó szúnyogokkal hadakozott és a vele együtt rejtőzködő Alekszandr Zinovjevvel vitatkozott a fegyveres felkelés szükségességéről, hanem jórészt itt írta meg az Állam és forradalom című munkáját, amelyet aztán egy ideig a világ egyhatodán tanítottak ideológiai alapműként, a proletár forradalom tudományos elméleteként.

1991-ben a leningrádi városi tanács lemondott a razlivi múzeumról, a helyi tanácsnak pedig nem volt pénze arra, hogy minden évben újra megépítse a lenini szalmakunyhót. Tavaly már elhatározták a kunyhó felállítását, de a terv füstbe ment: ismeretlen személyek felgyújtották az elkészítéséhez összegyűjtött szénát. Az idén már jobban vigyáztak, s a kunyhó pont akkora készült el, amikor a legfejlettebb kapitalista államok vezetői Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására tanácskozásra gyűltek össze Szentpéterváron.

A kunyhó hivatalos megnyitását természetesen akkorra időzítették, amikor George Bush és a többiek már elutaztak Oroszországból. A megnyitón külön hangsúlyozták, hogy az új múzeum nem a bolsevik forradalom vezérének emlékét hivatott ápolni, hanem az orosz fiatalokat akarja a történelemmel megismertetni. Így a kunyhó melletti pavilonban látható kiállítás hivatalos címe: Történelmi dráma 1917 tavasza és ősze között.

A történelmi tárlat összeállítója igazán avatott személy, Vlagyimir Korotkov volt. 1964-ben ő készítette el ugyanitt az első Lenin-kiállítás anyagát, s munkáját a párt annyira dicséretesnek találta, hogy ezt követően ő rendezte be az országban a legtöbb Lenin-múzeumot.

Lenin-múzeumból az egykori Szovjetunió városaiban több száz volt, az állandó Lenin emlékkiállítások száma több ezerre rúgott. A múzeumokból mára alig harminc maradt, ezeket mintegy félmillió látogató keresi fel évente.

Az orosz sajtó szerint a razlivi szénakunyhó nem is múzeum lesz, hanem szovjet szoborparkkal és a szovjet idők más emlékeivel kiegészülve egyfajta Leninlandként a külföldi turistáknak szolgál majd bolsevik látványossággal.