Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hagyományok Háza a Szigeten

MTI
2006.07.31. 15:27
A Hagyományok Háza idén első alkalommal mutatkozik be a Sziget Fesztiválon: az alkalomra népviseleti kiállítást, erdélyi cigányzenekar koncerteket és táncházat rendez.

Tóth Melinda, a Hagyományok Háza programmenedzsere az MTI-nek elmondta: a koncerteket a Roma sátorban tartják minden este hat órakor. Az első alkalommal, augusztus 9-én a nagybányai cigányzenészek lépnek fel, akikkel együtt játszik majd Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója is.

A nagybányai cigányzenészek állítólag a Roma sátor nagy felfedezettjei lehetnek idén. Elképesztő virtuozitásuk, például a gitáros Florin Stefan játéka hiteles előadásmóddal párosul, és nem utolsó sorban kiválóan lehet táncolni zenéjükre.

A koncerteken fellép még a Váralmási, a Bogyiszlói, a Nagysármási, a Palatkai zenekar, valamint Pál István "Szalonna" és bandája. Ez utóbbi együttes jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, ahol Pál István zenekarvezető-prímás. Az intézmény a koncerteken túl táncházat is rendez, minden este fél 11-től a Vándor vurstli helyszínén az aznap fellépő együttesek adnak táncos ízelítőt.

A Hagyományok Háza sátorban pedig kiállítás nyílik, amelyen öt tájegység férfi és női népviselete, ezek kiegészítői, valamint a tájakhoz kapcsolódó hagyományok, és tárgyak láthatók, továbbá az érdeklődők megismerkedhetnek az intézmény tevékenységével is.