Nem lesz milliárdos elvonás a kulturális tárcánál

MTI
2006.08.02. 09:12
Színházi törvény megalkotását tervezi Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki szerint ehhez a szakma képviselőinek éppúgy össze kell fogniuk, mint a filmeseknek a filmtörvény kidolgozása előtt - a szaktárca vezetője erről a Magyar Televízió Kedd 21 című adásában beszélt.

Hiller István szerint az még nem dőlt el Magyarországon, hogy az állami szerepvállalás és a kulturális élet hogyan viszonyul egymáshoz - mondta, hozzátéve: az elkövetkezendő hetekben szeretnék áttekinteni a kulturális finanszírozást. A miniszter nagy kérdésnek nevezte, "elég bátrak vagyunk-e ahhoz, hogy megvitassuk a nemzeti kulturális intézmények körét", ami a kiemelt állami felelősségvállalást tekintve azt jelenti, lesznek körön belüliek és kívüliek.

Hiller István arra a kérdésre, mennyibe kerül neki a "Gyurcsány-csomag", vagyis mennyivel jut kevesebb pénz kultúrára a tavalyihoz képest, azt mondta: "ez milliárdos nagyságrendet nem tesz ki". Az összevont minisztérium vezetője a műsorban ígéretet tett arra: "a kultúrát nem fogja lenyelni az oktatás".