Fischer Ádám sikere a Parsifallal

MTI
2006.08.03. 14:13

A Bayreuthi Ünnepi Játékokon harmadik éve Christoph Schlingensief rendezésében bemutatott Parsifal továbbra is megosztja a közönséget, de Fischer Ádán karmestert osztatlan tetszés fogadta.

A szerda esti előadás végén hangos pfujozás, de taps és éljenzés is fogadta a függöny elé lépő rendezőt. Schlingsief integetett a közönségnek, de egyik kezét ökölbe szorította - így reagált a publikum véleménynyilvánítására.

Lelkesen fogadta viszont a közönség a magyar Fischer Ádám vezényelte fesztiválzenekar teljesítményét, amely nagy precizitással szólaltatta meg Wagner zenéjét, ha a német dpa hírügynökség kritikusa szerint nem is érzékeltette a benne rejlő teljes feszültséget. A címszerepben Alfons Eberz énekelt, mellette John Wegner mint Klingsor és a Kundryt alakító Evelyn Herlitzius.

Schliensief változtatásokat eszközölt optikai hatásokban eddig is bővelkedő, filmbejátszásokkal gazdagított színpadképein. Keresztények és iszlám hívők vallási konfliktusára helyezte a hangsúlyt, és Kundryt harcos muzulmán asszonyként jelenítette meg. A felépítményekben gazdag forgószínpadon népes szereplő gárdát vonultatott fel, köztük Parsifal és Kundry alteregóját is. A végén pedig Parsifal is lándzsadöféstől hal meg.