A Ledaráltakeltüntem Tamperében

MTI
2006.08.10. 11:49
A budapesti Katona József Színház a Ledaráltakeltüntem című előadással vendégszerepel Finnországban, a Tamperei Színházi Fesztiválon augusztus 12-én és 13-án - értesítette a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ az MTI-t.

Idén 37. alkalommal rendezik meg Tamperében a nemzetközi színházi találkozót, amelyre az előző évad legjobb finn produkciói mellett néhány rangos külföldi előadást is meghívnak s a fesztivál egyik művészeti vezetője a Bodó Viktor rendezte előadást választotta. A szervezők fiatal magyar színházi szakembereket is meghívtak és részvételükkel pódiumbeszélgetést tartanak a mai magyar színházról.

Tamperében 2001-ben a Krétakör Színház Liliom című előadását láthatta a finn közönség.

A Katona József Színház Kamra színpadán játszott Ledaráltakeltüntem című darabot magyar nyelven finn feliratozással adják elő a színészek. A darab gerincét Kafka: A per című regénye adja. 2005-ben a Pécsi országos Színházi Találkozón megkapta a legjobb rendezés, a legjobb előadás és a legjobb díszlet díját.

Ugyancsak tavaly a Szarajevói Nemzetközi Színházi Fesztiválon a Fesztivál-fődíjat érdemelte ki az előadás. Idén a lengyelországi Torunban, a Kontakt Fesztiválon az előadás második díjat kapott, és elhozta a legjobb rendezésért és díszletért járó elismerést is.

A Katona József Színház vendégszereplése a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ támogatásával jött létre.