Kortárs magyar-francia keramikusművész-kiállítás

MTI
2006.08.10. 11:53
Kortárs magyar és francia keramikusművészek kiállítása nyílik augusztus 16-án, szerdán 17 órakor a Csók István Galériában.

A kiállítást Bálint Zsombor romániai születésű, 1990 óta Magyarországon élő művész szervezte meg mintegy viszonzásul azért, hogy más magyar alkotókkal együtt a francia keramikusok szövetségének meghívására két éve részt vett a Normandia és Maine határán lévő Prévelles-Truffé-ban egy francia-magyar kerámia-kiállításon.

Bálint Zsombor, aki nemcsak kiállított a francia városkában, hanem három hónapos ösztöndíjas idejét is ott töltötte, elmondta, hogy hat magyar művész vett részt a tárlaton, amelyet a szervezők Magyarország európai uniós csatlakozása okán magyar héttel kötöttek össze, szólt a népi, klasszikus és dzsessz muzsika, ott volt - és gólyalábakon muzsikált - a Garabonciás együttes, meg lehetett kóstolni a magyar konyha étkeit, és vásárolni lehetett a híres feketekerámia edényekből. A magyar héten a Néprajzi Múzeum öt filmjét is levetítették.

Bán Mariann, a Prévelles-Trufféban és a Csók Galériában is kiállító egyik művész, kedélyes macskás dobozok, sípok és más figurák készítője az MTI-nek elmondta, hogy a franciaországi bemutatót az ottani keramikusok szövetsége rendezte, amelynek a régió vezetése adott egy házat - egy gyönyörű, XIV. századi épületet -, s a mellé építettek műhelyt. A közelben pedig Ludovic Barbé helybéli fazekas egykori műhelyében folyamatosan megtekinthető a modern kerámiákat, valamint a környéken készült hagyományos kerámia edényeket és figurákat bemutató kiállítás.

A budapesti kiállításon hat francia - Michel Gardelle, Michel Le Gentil, Philippe Ménard, Jacques Laroussinie, Marie-Pierre Méheust és Barrault Katy -, valamint a magyar Árvay László, Balogh Anita, Bálint Zsombor és Bán Mariann keramikusművész vesz részt 10-10 alkotással, s a tervek szerint a közös bemutatókat a jövőben kétévente megrendezik.

A magyar-francia kerámia kiállítás az V. kerület, Váci utca 25-ben szeptember 3-ig látogatható.