Művészeti Fesztivál Pannonhalmán

MTI
2006.08.10. 15:08
Az augusztus 25. és 27. között megrendezendő Pannonhalmi Művészeti Fesztivál - amelynek alcíme Arcus Temporum III., azaz Időívek III. - kortárs és klasszikus zenével, mozgásszínházzal és képzőművészeti kiállítással várja a közönséget, amint arról a Műcsarnokban csütörtökön tartott tájékoztatón beszámoltak.

A Pannonhalmi Apátság - amely "ősrégi szellemi jószágok megőrzésére rendeltetett" - olvasni az előzetesben - azért is rendezi meg az Időívek címet kapott fesztivált, mert a feladat nem más, mint "összekötni az idő távoli pontjait, párbeszédre bírni őket a mi korunkkal. Mert a múltnak csak akkor van értelme számunkra, ha a jelen megértését szolgálja." - írja a programajánló.

Hét koncerten két zenekar, két vonósnégyes, valamint közel harminc nemzetközi rangú művész tolmácsolásában hangzanak majd fel Mozart és Salvatore Sciarrino művei. Lesz egy különleges hangulatú Muzsikás-koncert is. A képzőművészetet két installáció képviseli majd: Sárkány Kata életnagyságú korongolt agyagfigurái és Lovas Ilona videoinstallációja.

Ami a színházat illeti, ezúttal a japán "butó" színház két világhírű képviselőjét, az 1976-tól Amerikában élő japán házaspárt, Eikót és Komát hívták meg, akik különleges mozgásból, csendből, fényből, hangokból, formákból építkeznek. Magyarországon most szerepelnek először.