Magyarország csatlakozott az európai elektronikus könyvtárhoz

Népszabadság
2006.08.23. 13:07
Már a magyarok is kereshetnek az európai könyvtárak közös adatbázisában, és mások is kutathatják a mi anyagainkat. Az európai elektronikus könyvtár nem sokkal az új uniós tagországok csatlakozása után indította programját, amely lehetővé tette, hogy a frissen jött tízek könyvtárai is részesei lehessenek a közös adatbázisnak.

Júliustól más országokéival - Csehország, Dánia, Észtország, Litvánia és Szlovákia - együtt számos magyarországi elektronikus könyvtárral és adatbázissal bővült az európai könyvtár. A közös katalógusban most a 25 tagország közül 19 nemzeti könyvtárának digitális gyűjteményei váltak hozzáférhetővé és kereshetővé egy felületen.

Az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisai közül a katalógus (Amicus), a könyvtárban őrzött 35 corvina digitális változata, a régi térképek gyűjteménye és a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) anyagával gyarapodott a nemzetközi hálózat. Az európai könyvtár honlapjáról elérhető ezentúl a Magyar Országos Közös Katalógus (Mokka) és a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) teljes adatbázisa is.