Másolatban kerülnek vissza a törökök által ellopott gyertyatartók

Népszabadság
2006.09.01. 11:48
Másolatban kerülnek vissza a Mátyás-templomba azok a hatalmas bronz gyertyatartók, melyeket 1526-ban, a mohácsi csata után vittek el a törökök Budáról - értesült a napilap. Az eredeti kegytárgyak Isztambulban, a Hagia Sophia (Ayasofiya) mecsetben állnak immár négyszáznyolcvan éve, s az ottani templombelső pótolhatatlan részeivé váltak. Csak egy rajtuk olvasható véset emlékeztet, hogy Szolimán szultán a "gyauroktól", azaz tőlünk zsákmányolta Buda első elfoglalásakor.

A Rodostó Alapítványnak sikerült engedélyt szerezni, hogy egy magyarországi restaurátor, Pándi Tamás Isztambulban mintát vehessen az eredeti darabokról. A minták alapján aztán itthon újraöntették, s Jeges András szobrász, restaurátor műhelyében összeállították a két legnagyobb méretűt. A gyertyatartók reneszánsz stílusúak, két és fél méter magasak, akantuszlevél-, virág- és tobozpikkely-motívumok láthatóak rajtuk. Feltételezések szerint olasz mesterek munkái, de valószínűleg magyarországi műhelyben készültek. Az Isztambulban levett minták hazahozatala és az öntés, formázás több mint hatmillió forintba került.

A gyertyatartók hivatalos átadása szeptember 2-án, szombaton lesz a budavári városházán, annak az ünnepségsorozatnak a keretében, amelyet Buda töröktől való visszafoglalása 320. évfordulója alkalmából rendeznek. Ezután viszik majd át a visszatért kegytárgyakat a Mátyás-templomba, ahol az oltár két oldalán állítják fel őket.