Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Másolatban kerülnek vissza a törökök által ellopott gyertyatartók

Népszabadság
2006.09.01. 11:48
Másolatban kerülnek vissza a Mátyás-templomba azok a hatalmas bronz gyertyatartók, melyeket 1526-ban, a mohácsi csata után vittek el a törökök Budáról - értesült a napilap. Az eredeti kegytárgyak Isztambulban, a Hagia Sophia (Ayasofiya) mecsetben állnak immár négyszáznyolcvan éve, s az ottani templombelső pótolhatatlan részeivé váltak. Csak egy rajtuk olvasható véset emlékeztet, hogy Szolimán szultán a "gyauroktól", azaz tőlünk zsákmányolta Buda első elfoglalásakor.

A Rodostó Alapítványnak sikerült engedélyt szerezni, hogy egy magyarországi restaurátor, Pándi Tamás Isztambulban mintát vehessen az eredeti darabokról. A minták alapján aztán itthon újraöntették, s Jeges András szobrász, restaurátor műhelyében összeállították a két legnagyobb méretűt. A gyertyatartók reneszánsz stílusúak, két és fél méter magasak, akantuszlevél-, virág- és tobozpikkely-motívumok láthatóak rajtuk. Feltételezések szerint olasz mesterek munkái, de valószínűleg magyarországi műhelyben készültek. Az Isztambulban levett minták hazahozatala és az öntés, formázás több mint hatmillió forintba került.

A gyertyatartók hivatalos átadása szeptember 2-án, szombaton lesz a budavári városházán, annak az ünnepségsorozatnak a keretében, amelyet Buda töröktől való visszafoglalása 320. évfordulója alkalmából rendeznek. Ezután viszik majd át a visszatért kegytárgyakat a Mátyás-templomba, ahol az oltár két oldalán állítják fel őket.