Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kertész Imre kapja idén Berlin legrangosabb kitüntetését

Magyar Rádió
2006.09.01. 16:08
Kertész Imre kapja idén az Ernst Reuter emlékérmet. A Nobel-díjas író hétfőn veheti át az elismerést. A berlini szenátus ezzel a kitüntetéssel kívánja elismerni az író életművét. "Kertész Imre nemcsak Berlin kiemelkedő személyisége, hanem a német fővároson messze túlszárnyaló szellemi és kulturális élet meghatározó alakja" - mondta Klaus Wowereit polgármester.

Az Ernst Reuter emlékérmet 1954 óta adományozza a berlini szenátus olyan hazai és külföldi személyiségeknek, akik Berlin érdekében kimagaslót alkottak. A kitüntetéssel a főváros a politikai, a tudományos és a szellemi-kulturális élet területén elért kiemelkedő teljesítményt jutalmazza.

Ernst Reuter Berlin egyik legtekintélyesebb háború utáni, szociáldemokrata politikusa volt. 1947-ben Berlin főpolgármesterévé választották, azonban az akkori szovjet vétó megakadályozta, hogy elfoglalja hivatalát. 1948 szeptemberében a Reichstag romjai előtt több mint háromszázezer német polgár előtt mondta el "történelmi" beszédét, amelyben felszólította a világ országait: ne engedjék Berlin feláldozását. A szenátus 1954 márciusában döntött úgy, hogy emlékére több kitüntetést alapít, köztük az Ernst Reuter emlékérmet.