Ernst Reuter-díjat kapott Kertész Imre

MTI
2006.09.05. 10:57
Berlin városának legmagasabb rangú kitüntetésében az Ernst Reuter- díjban részesült hétfő délután Kertész Imre, Nobel-díjas, világhírű magyar író.

Az emlékérmet Klaus Wowereit, a német főváros kormányzó polgármestere adta át a Berlinben élő magyar írónak a városháza impozáns épületében.

Méltatásában Wowereit hangsúlyozta: a berlini szenátus ezzel a kitüntetéssel kívánta elismerni Kertész Imre életművét, amelyre a megbékélés és a párbeszéd hirdetése nyomta rá bélyegét, különös tekintettel arra, hogy az író Auschwitz és Buchenwald túlélőjeként Berlinben alkotott.

A szociáldemokrata polgármester "nagy európainak és nagy berlininek" nevezte Kertész Imrét, méltatva mindazt, amit az író a demokratikus Európáért, az emberiességért és a diktatúrák ellen, a szabadságért tett. Rendkívül meleg szavakkal méltatta az író Sorstalanság című könyvét, amely - mint fogalmazott - történelmi ábrázolásával kimondhatatlan segítséget nyújt a fiatalabb generáció számára az akkor történtek megértéséhez.

Wowereit utalt arra, hogy nem utolsó sorban a magyar szellemi élet kiválóságai, köztük Konrád György és Kertész Imre készítették elő a rendszerváltást, ami a berlini fal leomlásához és Németország újraegyesítéséhez is vezetett. Kijelentette: Berlin és Németország soha nem felejti el ezt a magyaroknak.

A polgármester köszönetet mondott Kertész Imrének mindazért, amit a német fővárosban letelepedve, a világra nyitott, toleráns és a szabadság elveihez ragaszkodó Berlin hírnevének erősítéséért tett.

Kertész Imre az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy rendkívül sokat jelent számára ez a kitüntetés. Utalva Wowereit polgármester szavaira, hangsúlyozta, hogy berlini tartózkodásával, illetve a kitüntetéssel életútjában egy kör zárult le számára.