Olivér
4 °C
8 °C

Ernst Reuter-díjat kapott Kertész Imre

MTI
2006.09.05. 10:57
Berlin városának legmagasabb rangú kitüntetésében az Ernst Reuter- díjban részesült hétfő délután Kertész Imre, Nobel-díjas, világhírű magyar író.

Az emlékérmet Klaus Wowereit, a német főváros kormányzó polgármestere adta át a Berlinben élő magyar írónak a városháza impozáns épületében.

Méltatásában Wowereit hangsúlyozta: a berlini szenátus ezzel a kitüntetéssel kívánta elismerni Kertész Imre életművét, amelyre a megbékélés és a párbeszéd hirdetése nyomta rá bélyegét, különös tekintettel arra, hogy az író Auschwitz és Buchenwald túlélőjeként Berlinben alkotott.

A szociáldemokrata polgármester "nagy európainak és nagy berlininek" nevezte Kertész Imrét, méltatva mindazt, amit az író a demokratikus Európáért, az emberiességért és a diktatúrák ellen, a szabadságért tett. Rendkívül meleg szavakkal méltatta az író Sorstalanság című könyvét, amely - mint fogalmazott - történelmi ábrázolásával kimondhatatlan segítséget nyújt a fiatalabb generáció számára az akkor történtek megértéséhez.

Wowereit utalt arra, hogy nem utolsó sorban a magyar szellemi élet kiválóságai, köztük Konrád György és Kertész Imre készítették elő a rendszerváltást, ami a berlini fal leomlásához és Németország újraegyesítéséhez is vezetett. Kijelentette: Berlin és Németország soha nem felejti el ezt a magyaroknak.

A polgármester köszönetet mondott Kertész Imrének mindazért, amit a német fővárosban letelepedve, a világra nyitott, toleráns és a szabadság elveihez ragaszkodó Berlin hírnevének erősítéséért tett.

Kertész Imre az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy rendkívül sokat jelent számára ez a kitüntetés. Utalva Wowereit polgármester szavaira, hangsúlyozta, hogy berlini tartózkodásával, illetve a kitüntetéssel életútjában egy kör zárult le számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?