Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beatles-tér Hamburgban

MTI
2006.09.12. 10:57

Beatles-dalok feldolgozásait tartalmazó lemez eladásából befolyó pénzek is hozzájárulnak a zenekar emlékét megörökítő tér létrehozásához Hamburgban. A hatalmas, lemez alakú teret a Hanza-város vigalmi negyedében, a Reeperbahn és a Grosse Freiheit utcák sarkán alakítják ki. A költségek 300 ezer euróra (81 millió forintra) rúgnak. Az összegből eddig 115 ezer euró gyűlt össze adományokból, jelentette a hamburgi Oldie 95 rádióállomás. Közpénzt a célra nem vesznek igénybe. A hiányzó összeget részben az EMI lemezcég kívánja előteremteni, nem merő szívjóságból, hanem üzleti alapon. A világ egyik legnagyobb lemezkiadó vállalata a négy liverpooli zenész előtt tisztelgő cd-t ad ki "All Together Now - Beatles Songs by Superstars" címmel, a korongon 15 Beatles-dal, valamint egy mix lesz hallható jelenkori sztárénekesek előadásában.

A Lucy In The Sky With Diamondst például Elton John énekli, a Yesterday az En Vogue előadásában szólal meg, Tina Turner a Helpet adja elő (amit már feldolgozott a 80-as évek közepén megjelent Private Dancer című nagylemezén is). Az idei Euróvíziós dalfesztiválon Németországot képviselő Texas Lightning nevű banda a Norwegian Woodot dolgozta fel. A lemezcég minden egyes eladott cd után 1 eurót fizet be a tér és az ott felállítandó Beatles-emlékmű létrehozásának költségvetésébe. Az emlékmű ott fog állni, ahol egykor, a 60-as évek elején a Beatles karrierje elkezdődött: az időközben lebontott Star Klub helyén. A lemez szeptember 29-én kerül a boltokba.

Eddig már számos neves zenész és közéleti személyiség járult hozzá a 300 ezer eurós költség előteremtéséhez, köztük Brian Auger, Suzy Quatro, Marius Müller-Westernhagen, Melanie C., Matthias Jabs (a Scorpions gitárosa) és Hape Kerkeling német entertainer és tv-komikus (akinek új könyve, a Santiago de Compostela-i zarándokhelyre vezető 800 kilométeres gyalogtúrájáról szóló naplója hetek óta vezeti a Der Spiegel és a Buchreport eladási jegyzékén a nem szépirodalmi kötetek rangsorát).