Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felavatták a holokauszt roma áldozatainak emlékművét

MTI
2006.09.15. 16:31

Felavatták a holokauszt roma áldozatainak emlékművét pénteken Budapesten, a IX. kerületi Nehru parkban. Az ünnepségen a kormány nevében beszédet mondott Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter, Demszky Gábor Budapest főpolgármestere, Schiffer János főpolgármester-helyettes, Daróczy Ágnes, a Romédia Alapítvány kurátora, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, valamint Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő.

Mindannyian hangsúlyozták: emlékezni és emlékezetni kell, hogy még egyszer ne ismétlődhessenek meg azok a borzalmak, amelyek a vészkorszak idején történtek. A felavatott emlékmű a krematórium izzó kemencéjét szimbolizálja. A három méter magas, fekete színű, háromszög alakú gránitoszlop belülről aranyozott. A kőbe vésett vágatokon keresztül egy bronzból mintázott, megnyomorított emberi alak látható a belső térben.