Sárospatak és Székesfehérvár lett a Kultúra Magyar Városa idén

MTI
2006.09.28. 12:24

Sárospatak és Székesfehérvár nyerte el a Kultúra Magyar Városa 2006 címet idén 17 pályázó közül, a díjat az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára adta át csütörtökön Sárospatak polgármesterének és Székesfehérvár alpolgármesterének. Arató Gergely elmondta: a szimbolikus értékű díj nem egyévi munka jutalma, hanem egy város kultúráért, turizmusért tett eredményeit, sikereit ismeri el. Mint mondta, Sárospatakon és Székesfehérváron az önkormányzat mellett a civil szféra, az egyház, valamint az üzleti szféra is tevékenyen részt vesz a kulturális életben.

A Kultúra Magyar Városa cím a városok által az előző öt évben elért kulturális teljesítmény értékelésére, a fenntartható fejlesztéseket segítő programok elismerésére szolgál. Olyan városi, helyi önkormányzatok kaphatják meg, amelyek a település kulturális, művészeti életét kiemelkedően fejlesztik és támogatják. A díjra három kategóriában lehet pályázni. Külön jelentkezhetnek a 30 ezer lakos feletti, a 8-30 ezer lakosú, illetve a 8 ezer lakos alatti városok.

A bírálóbizottság elsősorban a városok által eddig elért kulturális szintet értékeli. Figyelembe veszi a többi között a város adottságait, kulturális aktivitását, a városfejlesztési tervek kulturális elemeit, a kulturális beruházásokat, támogatásokat, a művészeti élet, közművelődés és közgyűjtemények helyzetét, a kortárs művészet, valamint a kreatív ipar szerepét és teljesítményeit, a város külső-belső kapcsolatait, továbbá a kulturális turisztikai helyzetképet.