Olivér
5 °C
8 °C

Sárospatak és Székesfehérvár lett a Kultúra Magyar Városa idén

MTI
2006.09.28. 12:24

Sárospatak és Székesfehérvár nyerte el a Kultúra Magyar Városa 2006 címet idén 17 pályázó közül, a díjat az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára adta át csütörtökön Sárospatak polgármesterének és Székesfehérvár alpolgármesterének. Arató Gergely elmondta: a szimbolikus értékű díj nem egyévi munka jutalma, hanem egy város kultúráért, turizmusért tett eredményeit, sikereit ismeri el. Mint mondta, Sárospatakon és Székesfehérváron az önkormányzat mellett a civil szféra, az egyház, valamint az üzleti szféra is tevékenyen részt vesz a kulturális életben.

A Kultúra Magyar Városa cím a városok által az előző öt évben elért kulturális teljesítmény értékelésére, a fenntartható fejlesztéseket segítő programok elismerésére szolgál. Olyan városi, helyi önkormányzatok kaphatják meg, amelyek a település kulturális, művészeti életét kiemelkedően fejlesztik és támogatják. A díjra három kategóriában lehet pályázni. Külön jelentkezhetnek a 30 ezer lakos feletti, a 8-30 ezer lakosú, illetve a 8 ezer lakos alatti városok.

A bírálóbizottság elsősorban a városok által eddig elért kulturális szintet értékeli. Figyelembe veszi a többi között a város adottságait, kulturális aktivitását, a városfejlesztési tervek kulturális elemeit, a kulturális beruházásokat, támogatásokat, a művészeti élet, közművelődés és közgyűjtemények helyzetét, a kortárs művészet, valamint a kreatív ipar szerepét és teljesítményeit, a város külső-belső kapcsolatait, továbbá a kulturális turisztikai helyzetképet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?