Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Október 3-án temetik Pege Aladárt

MTI
2006.09.28. 17:06

Pege Aladártól október 3-án, kedden 14 órakor vesznek végső búcsút Budapesten, a Fiumei úti temetőben, tudatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium csütörtökön. Az életének 67. évében, szeptember 23-án elhunyt Kossuth-díjas nagybőgőművészt, zeneszerzőt, dzsesszmuzsikust a tárca saját halottjának tekinti.

Pege Aladár 1969-ben fejezte be zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol 1970-től tanársegédként, 1978-tól egyetemi tanárként dolgozott. A nemzetközi dzsesszélet elismert egyénisége, külföldi fesztiválok és koncertek rendszeres vendége volt, 1963 óta saját együttest vezetett.

A Liszt Ferenc-díjat 1977-ben kapta meg, 1986-ban érdemes művész lett, 1999-ben Budapestért Díjban részesült. Elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést is. A nemzetközi dzsesszvilágban a nagybőgő Paganinijeként számon tartott művész 2002-ben vehette át a Kossuth-díjat virtuóz játékáért, a dzsessz magyarországi népszerűsítéséért, kiemelkedően eredményes oktatói tevékenységéért.