Bernadett
-2 °C
4 °C

Megmenekültek az elázott könyvritkaságok

MTI
2006.10.08. 19:11

Megmenekültek azok a könyvritkaságok, amelyek a nyáron sérültek meg a szegedi Somogyi-könyvtár beázásakor; a nemzeti kulturális örökség részeit képező könyveket hónapokig restaurálták, az eredményről pedig vasárnap számolt be a könyvtár igazgatója a Tisza-parti városban.

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet elmondta: júniusban hatvan könyv sérült, köztük az önmagában kétmillió forintot érő, 1664-ből származó nürnbergi Nádasdy-mauzóleum, amelyben rézmetszetek találhatóak a magyar uralkodókról a honfoglalóktól kezdve 1660-ig. Megrongálódott Bonfini 1600-ban készült A magyarok története című, latin nyelvű alkotása is.

A könyvtár beázásával csaknem nyolcmillió forintos kár érte az intézményt; a nagy mennyiségű szennyezett csapadék ugyanis érthetetlen módon nem a negyedik, zárószinten folyt be, hanem a harmadik emeleten, a régi kötetek gyűjtőraktárába tört be az elektromos vezeték mentén.

A könyvtár restaurátorai a köteteket lapjaira szedték, amelyeket tisztító folyadékkal kezeltek, szárítottak, szívók közé tettek és préseltek; az elmúlt három hónap munkájának köszönhetően ma már mind a hatvan könyv a helyén áll, bár a két kiemelt kötet értéke szétbontásuk miatt csökkent - közölte.