Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Kiállítás nyílt Pilinszky János fényképeiből

MTI
2006.10.12. 22:52
A pillanat kegyelme címmel Pilinszky János fényképeiből nyílik kiállítás pénteken Szegeden, a XI. Őszi Kulturális Fesztivál keretében. A Petőfi Irodalmi Múzeum tárlata a költő születésének 85., halálának 25. évfordulója alkalmából jött létre a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Pilinszky-hagyatéka és Hafner Zoltán irodalomtörténész gyűjteményének felhasználásával.

Olyan képeket mutatnak be, amelyeket maga a költő készített: úti képeket, portrékat és hangulatfestő alkotásokat; továbbá kiállítják azokat a fotókat is, amelyek a művész számára fontosak voltak, és verseket, prózai műveket ihlettek.

Pilinszky ugyan nem volt hivatásos fotós, mégis költői elhallgatása idején, az 1960-as évek végén, illetve az 1970-es évek elején tett külföldi látogatásai során több száz felvételt készített. Fényképei ugyanarról az intenzív figyelemről, érdeklődésről, tárgyuk iránti részvétről árulkodnak, amely költészetét is jellemzi. A tárlatot október 31-ig láthatják az érdeklődők a Szegedi Tudományegyetem aulájában.