Az olasz kormány a RAI és a Mediaset trónfosztására készül

MTI
2006.10.12. 19:27
A két nagy tv-társaság uralmának megtörését céltó médiatörvény-tervezetet fogadott el csütörtökön az olasz kormány. Az olasz televíziós piacon jelenleg két csoport túlsúlya érvényesül: az állami tv-társaság (RAI) és a Mediaset adói a nézők és a reklámbevételek mintegy 85 százalékát mondhatják a magukénak. Az utóbbi társaság az áprilisban megbukott előző miniszterelnök, Silvio Berlusconi tulajdonában van.

A tervezet értelmében mind a RAI, mind a Mediaset köteles lenne egy-egy csatornáját átengedni digitális műsorszórás céljára. Az új médiatörvény szószólói azt remélik, hogy ettől élénkülni fog a verseny a televíziós reklámok piacán. A tervezet másik lényeges pontja, hogy 45 százalékban határozza meg a tv-piac "domináns szeletét"; ennél nagyobb részarányt nem birtokolhat a jövőben egyetlen tv-társaság sem. A Mediaset tavaly az olasz piac 65, tavalyelőtt pedig 62 százalékát tartotta ellenőrzése alatt.

A RAI és a Mediaset jelenleg 3-3 földi sugárzású adóval rendelkezik. A médiatörvény hatályba lépése után 15 hónapnyi idejük lesz arra, hogy 1-1 adót digitális technikára állítsanak át. Az így felszabaduló analóg csatornák visszakerülnek az államhoz, amely más műsorszóró társaságoknak fogja azokat értékesíteni. A kormány azt tervezi, hogy 2012-ig Olaszország valamennyi tv-adójánál áttérnek a digitális műsorszórásra.