Hétszáztizenkilenc szerzőt üldöznek világszerte

litera.hu
2006.10.13. 16:17
A nemzetközi PEN-Központ szerint a világon mintegy 719 írót tartanak állandó fenyegetés alatt. A 2006 első félévét vizsgáló bizottság megállapította, hogy ebben az időszakban 19 szerzőt gyilkoltak meg, nagyjából kétszázat letartóztattak és több, mint kétszáz ellen indult büntetőjogi eljárás. A Writers-in-Prison-Komitee az adatokat csütörtökön, a Frankfurti Könyvvásáron hozta nyilvánosságra.

Mindenekelőtt Kínában és Törökországban a legveszélyeztetebbek az írók. Kínában, az utóbbi időben, a 2008-as olimpia előkészületeinek következtében jelentősen súlyosbodott a politikai represszió, amely minden kritikai hangot elnyom, áll a testület jelentésében. Pusztán az interneten való megjelenésért harminc szerzőt tartóztattak le.

Törökországban ötven szerző áll büntetőjogi eljárás alatt, amely eljárások a nemzetközi jogba ütköznek. Tizennyolc írót a török nép, a török állam, illetve a katonaság megsértésével vádolnak, mert a tabutémákat, a kurd és az örmény kérdést szóba hozták. Az alkotóknak Afrikában is számolniuk kell hasonló következményekkel, ha a felségsértés gyanújába keverik őket.