Auguszta
-3 °C
2 °C

Rekordár Moholy-Nagy László önarcképéért

MTI
2006.10.18. 10:52

Rekordáron kelt el Moholy-Nagy László önarcképe a Kieselbach Galéria kedd esti árverésén a Vígszínházban: a 20 millió forintos kikiáltási áron kínált alkotást 41 millió forintnál ütötték le. Várható volt, hogy e körül a kép körül izzik fel leginkább a hangulat, hiszen a világhírű avantgárd festőtől hazai múzeumban nem őriznek jelentős műveket. A művész alig 25 évesen hagyta el az országot, s nem is tért haza többet. Életműve így külföldi gyűjteményekben található.

Különleges volt az alkalom, hiszen a hazai műkereskedelemben nem forognak Moholy-festmények. A most elkelt, múzeumi értékű önarckép a közelmúltban beutazta a fél világot, 1980 és 2004 között tízszer mutatták be Párizsban, Londonban, Chicagóban, Rómában, Stockholmban és a firenzei Uffizi képtárban, itthon pedig a Magyar Nemzeti Galéria 1981-es Nyolcak és Aktivisták kiállításán láthatta a közönség. Attól kezdve, hogy az 1919-ben még itthon festett képet Moholy egy barátjának ajándékozta, az Önarckép nem váltott tulajdonost. A család féltve őrizte mostanáig. Most többen szerették volna megszerezni, s végül két telefonos licitáló emelte egyre feszültebb hangulatban a tétet, amíg a becsérték több mint kétszeresén, 41 millió forintnál leütötték.

A 206 tételes kínálat több mint egyharmadát, 78 tételt vitték el millió forint feletti áron, Ezen belül is 14 alkalommal koppant a kalapács nyolcjegyű összegnél: Vaszary János képe 36 millióért, Batthyány Gyuláé 32 millióért és Paál Lászlóé 30 millióért talált új gazdára, míg Medveczky Jenő,Tihanyi Lajos és Czóbel Béla egy-egy festménye 20 millió forint feletti áron kelt el.