A Shell természetfotós díj magyar nyertesei

MTI
2006.10.21. 09:51

Több magyar is van a világ egyik legrangosabb természetfotó pályázatának, a Shell az Év Természetfotósának (Shell Wildlife Photographer of the Year) idei díjazottjai között: a felnőttek között Dombovári Tibor nyerte az Állatportrék kategória első díját a Nagy barrakuda című képével, A madár kategóriában kiemelt díjat kapott Máté Bence Pusztaszeren készült kócsag fotójáért, a juniorok 11-14 éves csoportjában Kovács Péter győzött Pörgő vörösbegy című fotójával, és ugyanebben a csoportban Imre Adrien második helyezett lett Norvégiában készített bájos lunda felvételével.

A BBC Wildlife Magazine és a londoni Természettudományi Múzeum által szervezett, a Shell cég által szponzorált pályázatra 18 000 pályamű érkezett 55 országból. A rendezők számos kategóriában osztottak ki díjakat. Az abszolút kategória győztese a felnőtteknél Göran Ehlmé svéd természetfotós és -filmes lett, aki a BBC híres A kék bolygó és Bolygónk a Föld sorozatában, valamint sok National Geographic tévéfilm készítésében is közreműködött. Képének címe: Az üledék szörnye.

Az ifjúsági abszolút kategória győztese a 17 éves egyesült államokbeli Rick Stanley lett A dilemma című képével. A képet a Dominikai Köztársaságban készítette egy expedíción. A fotón egy zöld szőlősikló által megragadott szerencsétlen levelibéka látható.

A Miskolcon élő Dombovári Tibor a világ egyik legismertebb vízalatti természetfotósa, 2002-ben Magyarországon az Év Természetfotósa lett. A barrakuda nem mindenki számára vonzó ragadozó, de mint elmondta, amikor megpillantotta, nem habozott fölkapni a sűrített levegős palackot és a nagy látószögű objektívet, és beugrott a vízbe, és órákig úszkált a barrakudával, amely vérszomjas külleme ellenére ritkán támad emberre, ha nem ingerlik.

A verseny idei nyerteseinek, s köztük a magyar fotósoknak a képei itt címen tekinthetőek meg.