Lapunk fotósa, Barakonyi Szabolcs díjat vett át Párizsban

MTI
2006.11.08. 11:40

Nagy közönségérdeklődés mellett adta át Lucien Hervé fotóművész kedden este Barakonyi Szabolcs magyar és Marion Poussier francia fotóriportereknek az idei Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjat a párizsi École Spéciale d,Architecture (ESA - Építészeti Főiskola) épületében.

A Párizsban élő magyar származású 96 éves fotóművész, Lucien Hervé és felesége, Judith által elhunyt fiúk, a szintén fotós Rodolf emlékére alapított 6000 euró jutalommal és a Trans Photographic Press kiadó gondozásában megjelenő kiadvánnyal járó díjat idén másodszorra ítélte oda a francia szakmai zsűri. A díj célja 25 és 43 év közötti, legalább három éve Franciaországban vagy Magyarországon élő professzionális fotósok munkájának megismertetése a nagyobb közönséggel.

Az idei pályázat Az élet vasárnapjai címet kapta, amelyet az Index internetes portál fotóriportere, Barakonyi Szabolcs Tell your Momy, Bring some money (Szólj anyádnak, hogy hozzon pénzt!) című fotós road movie-ja és Marion Poussier sajtófotós bretagne-i nyári táborokban kamaszokról készült Egy nyár című portrésorozata nyerte el.

A művészházaspár nevében Judith Hervé a díjátadáskor érdekes és gazdag szakmai pályát kívánt a fiatal fotósoknak, melyhez reményei szerint a sikeres kezdés után a most elnyert díj is hozzájárulhat. A zsűri munkájához és a díjnyertes sorozatokból összeállított kiállításhoz helyet biztosító párizsi Építészeti Főiskola szervező és a zsűri szakmai munkája mellett Judith Hervé külön megköszönte Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti vezetőjének közreműködését. A magyar szakértő ugyanis egyedül több, mint húsz magyar fotós munkáját ajánlotta a francia zsűri figyelmébe, amely az előzetesen kiválogatott 31 pályázatból díjazta a két színes fotósorozatot.

A harmincéves Barakonyi Szabolcs díjnyertes munkája a Pécsi József ösztöndíj vizsgamunkájaként készült. Látszólag banális életképein a vidéki Magyarország sajátos látószögben kerül bemutatásra: a Family Frost nevű mélyhűtött termékeket forgalmazó cég hűtőkocsijait követve ötezer kilométeren a sofőröknek, illetve a hűtőautóknak apró falvak lakóival történő, rituáléra emlékeztető kapcsolatteremtését örökítette meg a magyar fotós. A színes és vidám képekről az alkotó életkedve tükröződik anélkül, hogy a fogyasztói társadalom rabjává válna.

A díjnyertes sorozatok december 7-ig tekinthetőek meg Párizsban.