Megkerült az ellopott Vaszary-festmény

MTI
2006.11.24. 18:13
Vaszary János (1867-1939) festőművész Beszélgetők című képe három évi lappangás után kedden visszakerül eredeti helyére, a tatai Kuny Domonkos Múzeumba.

Virág Judit művészettörténész elmondta az MTI-nek, hogy Vaszary János 1907-ben készült festményéről van szó, az alkotást 2003-ban emelték el a tatai múzeumból. A festmény még a lopás évében egy jóhiszemű műgyűjtő magángyűjteményébe került.

Az Art Magazin idei 4. számában Plesznivy Edit művészettörténész a Magyar Nemzeti Galéria tervezett kiállítása kapcsán felhívást tett közzé "Vaszary János lappangó képei" címmel. Erre jelentkezett egy magát megnevezni nem akaró műgyűjtő, hogy a tulajdonában levő Vaszary mű a leírás alapján megegyezik az egyik keresett műtárgyéval. Ezért közvetítésre fölkérte a Mű-Terem Galériát, amelynek munkatársai a Nemzeti Galéria szakértőivel közösen azonosították a festményt.

A hivatalos képátadás kedden 11 órakor lesz. A lépéssel a műtárgylopások megakadályozására és az illegális kereskedelem kiszorítására szeretnék buzdítani a közönséget - tette hozzá Virág Judit.