Grammy-díjra jelölték Schiff András Beethoven-szonáta CD-jét

MTI
2006.12.07. 23:21
Grammy-díjra jelölték Schiff Andrásnak az ECM kiadónál megjelent Beethoven-szonáta CD-jét.

Schiff hosszú turnén játszotta el a 32 zongoraszonátát, Budapesten is megszólalt a teljes sorozat, november 20-án adta elő az utolsó három, az op. 109. 110. és 111-es darabot. Az utóbbiról azt mondja Thomas Mann Doktor Faustusának hőse, az orgonista: ez a mű Beethoven életművében "búcsú a szonátától".

A brit szaksajtó elragadtatással írt a felvételről, azt állítják, ha Bach Das wohl temperirte Clavieraja az Ó-Testamentum, (ezt szintén megszólaltatta Schiff András), akkor Beethoven-sorozat a zongorairodalom Új-Testamentuma.

"Örömmel vállalom ezt a gyönyörű metaforát" - mondta az MTI-nek Schiff András. Majd így folytatta: "nem tudtam róla. Az örömhírt önök közölték velem. Bár már van két Grammy-díjam, az egyiket Bach Angol szvitjeinek CD-jéért kaptam, a másikat a Schwanengesang felvételéért, amelyen Peter Schreier énekli Schubert kései dalait, nagyon megtisztelőnek tartom a jelölést.

Kérdés, hogy valóban megkapom-e a díjat. Minden ilyen jelőlés és díj visszajelzés, tetszik-e, amit csinálok, de persze nem a díjakért dolgozom. Örülök, hogy Fischer Iván Mahler-lemezét is jelölték, gyönyörűnek tartom."