Vilhelmina
11 °C
28 °C

Ingyenes napilapot indított a Le Monde

MTI
2007.02.06. 15:32
Matin Plus címmel indította el kedden Párizsban és környékén ingyenes reggeli napilapját a Le Monde című délután megjelenő francia napilap és Vincent Bolloré üzletember.

A piros fejléccel 350 ezer példányszámban megjelenő, a szerkesztőség szándéka szerint "informatív, semleges és általános" 30 oldalas, fotókban gazdag ingyenes újság hat oldalon foglalkozik a főváros környéki régióval, hat oldalon Franciaországgal, négy oldalon külpolitika hírekkel, a többin pedig sporttal és kultúrával.

A párizsi utcákon és metróban osztogatott, a Métro és a 20 Minutes után a harmadik francia ingyenes reggeli napilap a hatvan városban a regionális lapok által működtetett Ville Plus hálózathoz kapcsolódik, amely a fővárosi változattal együtt eléri az országos 590 ezer példányszámot.

A Matin Plus négy-öt oldalát a Le Monde című napilap és a Courrier International című külpolitikai hetilap biztosítja, a fennmaradó részt a szerkesztőség 15 újságírója készíti. A lap nyomását szintén a Le Monde végzi. Korábbi sajtóhírek szerint a legnagyobb titokban előkészített újság elindítása ellen tiltakozott a Le Monde újságíróinak egy része.

Ők nem kívántak együttműködni a reklám világából érkező Vincent Bolloré üzletemberrel, aki a délután megjelenő ingyenes napilap, a Direct Soir tulajdonosa is egyben.

A Le Monde új főszerkesztője, Eric Fottorino ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az új ingyenes újság - amelyben az üzletember 70 százalékos tulajdonosi részesedése mellett a Le Monde 30 százalékos tulajdonos - "Vincent Bolloré lapja és nem a Le Monde-é".

A főszerkesztő szerint az ingyenes lap nyomtatása segíteni fogja a Le Monde rentabilitásának javítását. "Megpróbáljuk felmérni egyik oldalon imázsunk sérülésének kockázatát, és a gazdasági nyereséget a másikon" - tette hozzá.