Judit
2 °C
7 °C

Ingyenes napilapot indított a Le Monde

MTI
2007.02.06. 15:32
Matin Plus címmel indította el kedden Párizsban és környékén ingyenes reggeli napilapját a Le Monde című délután megjelenő francia napilap és Vincent Bolloré üzletember.

A piros fejléccel 350 ezer példányszámban megjelenő, a szerkesztőség szándéka szerint "informatív, semleges és általános" 30 oldalas, fotókban gazdag ingyenes újság hat oldalon foglalkozik a főváros környéki régióval, hat oldalon Franciaországgal, négy oldalon külpolitika hírekkel, a többin pedig sporttal és kultúrával.

A párizsi utcákon és metróban osztogatott, a Métro és a 20 Minutes után a harmadik francia ingyenes reggeli napilap a hatvan városban a regionális lapok által működtetett Ville Plus hálózathoz kapcsolódik, amely a fővárosi változattal együtt eléri az országos 590 ezer példányszámot.

A Matin Plus négy-öt oldalát a Le Monde című napilap és a Courrier International című külpolitikai hetilap biztosítja, a fennmaradó részt a szerkesztőség 15 újságírója készíti. A lap nyomását szintén a Le Monde végzi. Korábbi sajtóhírek szerint a legnagyobb titokban előkészített újság elindítása ellen tiltakozott a Le Monde újságíróinak egy része.

Ők nem kívántak együttműködni a reklám világából érkező Vincent Bolloré üzletemberrel, aki a délután megjelenő ingyenes napilap, a Direct Soir tulajdonosa is egyben.

A Le Monde új főszerkesztője, Eric Fottorino ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az új ingyenes újság - amelyben az üzletember 70 százalékos tulajdonosi részesedése mellett a Le Monde 30 százalékos tulajdonos - "Vincent Bolloré lapja és nem a Le Monde-é".

A főszerkesztő szerint az ingyenes lap nyomtatása segíteni fogja a Le Monde rentabilitásának javítását. "Megpróbáljuk felmérni egyik oldalon imázsunk sérülésének kockázatát, és a gazdasági nyereséget a másikon" - tette hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?