Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elítélték a Duchamp-piszoár rongálóját

MTI
2007.02.09. 18:14
A párizsi fellebbviteli bíróság pénteken megerősítette a dadaista művészet ikonjának számító Duchamp-piszoárra támadó francia férfi ügyében első fokon kiszabott háromhavi felfüggesztett börtönbüntetést és több mint 14 ezer eurós helyreállítási költséget, de eltekintett az eredeti verdiktben kiszabott 200 ezer eurónyi (több mint 50 millió forint) kártérítéstől.

Pierre Pinoncelli 2006. január 4-én egy kis kalapáccsal támadt rá a párizsi Pompidou Központban a dadaistákról rendezett kiállításon kiállított gyári vizelőcsészére, kissé megrongálva annak kerámiaborítását. A helyreállítás 14 532 euróba került a modern művészeti múzeum számára.

Ráadásul az elkövető nem először rohamozta meg a mítikus tárgyat: 1993-ban egy Nimes-i kiállításon ugyancsak megrongálta a Duchamp által a művészettörténetbe beemelt szaniter elemet.

Marcel Duchamp (1887-1968), a dadaista művészeti mozgalom egyik vezéralakja, festő, szobrász és filmrendező volt. A fehér gyári szériatárgyra ráírta saját egykori művésznevét (R. Mutt) és a toalettekben használt eszközt önmagában, fejjel lefelé kiállítva műtárgynak minősítette - ezzel számos hasonló elvet követő alkotás előfutárává vált.