Making New Waves fesztivál a Trafóban

MTI
2007.02.10. 08:24
Nemzetközi kortárs zenei esemény, a IX. Making New Waves Fesztivál helyszíne lesz a budapesti Trafó a jövő hét végén.

A csütörtöktől vasárnapig tartó programban a Trafó Kortárs Művészetek Házában három koncert, négy zenei műhelygyakorlat és két különleges installáció szerepel.

Emellett a Zeneakadémián két szakmai előadást is rendeznek a fesztivál keretében: a ciprusi származású brit Yannis Kyriakidest és a "modern zene úttörőjét", az amerikai Alvin Luciert hallgathatják az érdeklődők. Utóbbi művész "I,m Sitting In A Room" (Ülök egy teremben) című darabja a fesztivál mottója is egyben - áll a tájékoztatóban.

A közlés szerint csütörtök este a holland MAE együttes lép fel, amelynek tíz különböző nemzetiségű muzsikusa a régi és a kortárs zenét, a popot, a dzsesszt ötvözi, előadásukat zajok is gazdagítják.

A fesztivál vendége a világhírű Arditti Quartet is, amely Marco Stroppával kiegészülve a közönség reakciói alapján dolgoz ki zenei részleteket.

A négy zenei műhelygyakorlaton magyar és külföldi művészek részvételével lesz szó a színházi rokonműfajok, a fluxus és a performance zenei és improvizációs vonatkozásairól, valamint speciális rezonanciákról.

A workshop résztvevői közül a tájékoztató kiemeli a Hardware Hacking csoportot, amelynek tagjai például kontaktmikrofonból, tekercsekből, magnófejekből és más tárgyakból hoznak létre hordozható elektronikus hangszereket.

A fesztivál installációs programjai között szerepel a Hallható fény nevű "játék"; az osztrák és magyar alkotók "lézerfény-hangszerrel" hoznak létre interaktív zeneműveket. A produkció alapjául a színpadon kivetített lézersugarak szolgálnak, amelyek valamilyen mozdulattal történő átvágása hanggá alakítható vezérlőjelet bocsát ki - áll az ismertetőben.