Szilárda
-4 °C
3 °C

Szocialista propagandafilmek a Rendőrség-történeti Múzeumban

MTI
2007.02.14. 12:06
Eddig csak kevesek által látott szocialista propagandafilmeket vetítenek szerdán a budapesti Rendőrség-történeti Múzeumban.

A rendőrség által fenntartott múzeum csaknem négyszáz filmet őriz, az anyagokat digitalizálás után, folyamatosan mutatja be a nagyközönségnek - mondta Urbán Tamás, az intézmény munkatársa.

Hozzátette, hogy az egykor a Belügyminisztérium által készíttetett, színészek közreműködésével forgatott filmek között sok oktatófilm is van, ezeket sokáig szigorúan titkos anyagként tartották számon.

Urbán Tamás tájékoztatása szerint szerdán két alkotást vetítenek, mindkettő a Szabad Európa Rádióról szól: a Teenager Party 1966-ban, a Boszorkánykonyha című dokumentumfilm 1959-ben készült.

A Teenager Party az 1960-as években a Szabad Európa Rádió (SZER) zenés műsora volt.

"A narrátor a filmkészítők véleménye szerinti azon lehetőségeket sorolja fel, amelyekkel a SZER befolyásolja a fiatalokat, különösen a volt nyilasok és ellenforradalmárok közreműködésével készített műsorokban" - írta összegzésében a múzeum.

A Teenager Party című filmet Kárpáti György rendezte, közreműködött többek között Sinkovits Imre és Kabos László színművész.

A Boszorkánykonyha című dokumentumfilm első részében a Szabad Európa Rádiót, annak épületét, osztályainak elhelyezkedését, a magyar osztály "személyi összetételét" mutatják be.

A SZER 1951. október 6-án kezdte meg működését. A film ismerteti az alapítók - Béry László, Csonka Emil, Purgly Pál, Borsányi Julián, Marosi Károly - 1945 előtti tevékenységét, felsorolja az anyagi támogatókat, majd kiemelten foglalkozik néhány történeti eseménnyel (Magyarország belépése a II. világháborúba, 1956. október 23.)

A dokumentumfilmet Bokor Péter és Moldoványi József írta és rendezte. A kísérő szöveget Básti Lajos, Csákányi László, Kéry Gyula, Pálos György, Tassy András és Zách János mondja el - olvasható a közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!