Viola
-6 °C
-2 °C

Elhunyt Jávori Vilmos dzsesszdobos

MTI
2007.02.21. 15:08
Életének 62. évében, hosszan tartó betegség után Budapesten elhunyt Jávori Vilmos dzsesszdobos - tájékoztatta Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szövetsége (MZTSZ) főtitkára az MTI-t szerdán.

Jávori Vilmost a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége, az MZTSZ Kőbányai Stúdió Szakiskolája, a Hungária Jazz Alapítvány és a Dzsesszmély Alapítvány saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek - tette hozzá a főtitkár.

Jávori Vilmos zenészcsaládban született Budapesten, 1945-ben. A konzervatórium elvégzése után Garai Attilával kezdett játszani, majd Fogarasi János, Pege Aladár, Vukán György, Tomsits Rudolf, Szakcsi Lakatos Béla, Szabados György együtteseiben dolgozott. 1966-ban a Pege trióval fellépett a Stockholmi Jazz Fesztiválon.

Több nemzetközi dzsesszfórumon nyert díjat, például Montreux-ben, San Sebastianban. 1971-ben az Egyesült Államokban dolgozott, együtt játszott például Jan Hammerral is.

1972-ben megalakította a Rákfogót Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, Ráduly Mihállyal és Lakatos "Bögöly" Bélával. 1980-ban a Pege trióval fellépett Indiában a Jazz Yatrán. Az 1980-as évek elején megalakította a Jávori Kvartettet Snétberger Ferenccel, Torma Rudolffal és Csiszár Péterrel, akikkel swing és latin zenét játszott. 1987-ben a Magyar Jazz Quartettel elnyerte az eMeRTon díjat.

1968-tól kezdve számtalan filmzenében működött közre, amelyek közül a legismertebb az Oscar-díjas Mephistóban előadott dobszólója. Ezen kívül mese- és játékfilmekben, többek között Jancsó Miklós, Bacsó Péter és Makk Károly alkotásaiban is dobolt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!