Olivér
4 °C
8 °C

Elhunyt Lázár Gida színművész

MTI
2007.02.22. 19:16

Elhunyt Lázár Gida színész tudatta a művész családja csütörtökön az MTI-vel. A művészt, aki gyermekszínészként, némafilmekben kezdte pályáját, 92 éves korában, kedden érte a halál.

Lázár Gida 1915. augusztus 26-án született. Három éves korában már filmfőszerepet játszott, a Könnyek asszonya című némafilmben tűnt fel, majd az 1920-as években a Renaissance Színházban lépett színpadra. 1927-1936 között leginkább a Vígszínház darabjaiban játszott, 1929-30-ban az Új Színházban is fellépett. Amikor bekerült a színművészeti akadémiára, már tucatnyi filmfőszerep volt mögötte. 1936-ban szerzett diplomát. Osztálytársa volt többek között Szeleczky Zita, Lukács Margit, Pataki Jenő és Szendrő József. 1937-1945 között a Nemzeti Színház, 1945-1948 között a Pesti Színház, 1959-től 1961-ig az Állami Déryné Színház tagja volt. Harminc esztendősen játszott utoljára főszerepet, Nyilas Misi alakját formálta meg Szegeden.

Lázár Gida 1964-től 1973-ig az állami bábszínházban játszott, ettől kezdve a közönség már nem láthatta őt, csak a bábot, amelyet mozgatott; 1974-ben ment nyugdíjba. Szerepelt a rádióban is: az ő hangján szólalt meg F. Sz. Pocok (Harsányi Zsolt: A zenélő óra), Áts Feri (Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk), Gordon (O,Neill: Különös közjáték), és Fintori, a majom (Vladicsina: Foltos és Fülenagy). Tavaly rubin oklevelet kapott a Színház és Filmművészeti Egyetemen.

"Gyerekkoromban kifacsartak, kihoztak belőlem mindent. Hosszú évekig én voltam a "cuki pofa", az "ennivaló bájos kölyök". Felnőttként pedig már nem kaptam meg a lehetőséget. Nagyon elégedetlen vagyok, hiszen csodálatosan indultam a pályán, de aztán semmi sem valósult meg a terveimből. Szürke színész lettem. Soha nem kaptam díjakat, elismerést, még egy meleg kézszorítást sem" - mondta 86 éves korában az MTI-nek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?