Forgács Péter kapja idén az Erasmus-díjat

MTI
2007.02.25. 16:02
Forgács Péter rendező nyerte el az idén az Erasmus-díjat, amelyet a hasonnevű holland alapítvány adományoz olyan személyiségeknek, akik jelentőset tettek az európai társadalmak, kultúra vagy társadalomtudományok fejlődése érdekében.

Az 1950-ben született Forgácsot azért választották a díjra, mert "dokumentatív munkájával sajátos hozzájárulással segítette az emlékezést, a kultúra közvetítését, ezzel mélyítve és kiterjesztve a múlt megértését". Hiteles amatőr és házi videókat alkalmazva a magyar művész közvetlen képet alkot filmjeiben a történelmi eseményekről, és bár új történetekkel nem foglalkozik, új perspektívából mutat be régebbieket - emelte ki az alapítvány, hozzátéve, hogy filmjei nem tartalmaznak politikai vagy ideológiai időrendet. "Mindennapi emberek magánéletéről forgatott intim képekkel Forgács a kortárs nézőt a közelmúlttal állítja szembe, és így közvetlenül adja tovább ezen epizódok emlékezetét" - áll a méltatásban.

A rendező több mint 30 filmje közül az alapítvány kiemelte a harmincas-negyvenes évek Magyarországát elsősorban amatőr filmeken bemutató Privát Magyarország sorozatot, a spanyol polgárháborúról szóló El perro negro (A fekete kutya) című alkotást, valamint a legújabbat, a Lisl Goldarbeiter osztrák szépségkirálynő sorsát bemutató Miss Universe című alkotást.

A 150 ezer euró pénzjutalommal járó Erasmus-díjat ősszel adják át a magyar művésznek.