Bartók bogaraiból nyílt kiállítás

MTI
2007.03.06. 09:20
Bartók Béla rovargyűjteménye ihlette azokat a képzőművészeti alkotásokat, amelyekből hétfőtől látható kiállítás Budapesten, a Ráday utcai 2B Galériában.

A zeneszerző viaszhengerei és kottái javarészt túlélték a háború pusztításait, a rovargyűjtemény viszont nem volt ilyen szerencsés: a hatalmas anyagból mára csupán 250 kemény páncélú bogár maradt.

Bartók Béla legendás természetszeretetének kevés fennmaradt tárgyi emléke az alkotó utolsó lakhelyén, a tavaly tavaszra felújított budai, Csalán utcai villában látható. Az egyik vitrinben kaptak helyet a rovargyűjtő eszközök, a gyűjtemény még ép darabjai, valamint a nagy tárgyi ismeretről, alapos rendszerezésről tanúskodó jegyzetek.

A zeneszerző rovargyűjteménye tizenkét művészt ihletett meg, köztük Tandori Dezső költőt, akit grafikai munkáiról is ismert.

A "Bartók bogarai" című, április 14-ig megtekinthető tárlaton megjelenik művével Bori Bálint, és az amerikai Ken Butler, aki az előbbi alkotóhoz hasonlóan hangszerekből, zongorából vagy gitárból is épít különleges szobrokat. A kiállítók között szerepel továbbá Kicsiny Balázs, a 2005-ös Velencei Biennálé művésze, valamint az amerikai John Roach, aki szintén a hangszerek felől közelít a megadott témához.

A 2B Galéria művészvendégei között van még Elekes Károly, Hajagos Andrea, Rácmolnár Sándor, Roskó Gábor, Swierkiewicz Róbert, Várnagy Tibor és Zsák Árpád is.