Maratoni Száz év magány felolvasás Madridban

MTI
2007.03.06. 09:33
Maratoni felovasás kezdődött hétfőn Madridban García Márquez világhírű kolumbiai író 80. születésnapja alkalmából a szerző Száz év magány című művéből.

A felolvasásban, amelyet a madridi Casa de America kulturális központ lépcsőjén tartanak, politikusok, színészek és írók vesznek részt. A sort María Teresa Fernández de la Vega spanyol miniszterelnök-helyettes nyitotta meg a könyv bevezető részével.

Mint a központ honlapján olvasható, minden résztvevő 15 percig olvas, ami nagyjából hét oldalnak felel meg, így a Nobel-díjas, Magyarországon is igen jól ismert író leghíresebb művének "előadása" több mint 16 órán át tart majd.

Részt vesz a felolvasásban Trinidad Jiménez, az iberoamerikai ügyek minisztere, Marisa Paredes színésznő és Ináko Gabilondo televíziós előadó is. Mint a Casa de America közölte, a madridi felolvasás része az íróval kapcsolatos idei rendezvénysorozatnak, amellyel három jeles eseményt ünnepelnek: García Márquez kedden esedékes 80. születésnapját, a Nobel-díj elnyerésének 25. és a Száz év magány című műve megjelenésének 45. évfordulóját.