Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Makettekből építik fel a XVI. századi Székesfehérvárt

MTI
2007.03.10. 14:50
A XVI. századi koronázóvárost építik fel makettekből Székesfehérváron; a megvalósítás költségeinek 85 százalékát európai uniós pályázattal szeretné előteremteni az önkormányzat - közölte az alpolgármester szombaton az MTI-vel. Az elképzelések szerint a hajdani Vidám Park területén, egy méter magas házakból épülne fel a várárokkal, várfallal körülvett középkori városmag, amelynek korhű makettházai közül négy méter magasan emelkedik majd ki a Szent István által alapított bazilika épülete - ismertette a részleteket Viniczai Tibor (MDF), alpolgármester.

A házak és a bazilika nagy méretkülönbsége azon a tényen alapul, hogy a régészeti ásatások, a korabeli feljegyzések, rajzok alapján bizonyos, hogy az államalapító szent király a korabeli Európa egyik legnagyobb méretű bazilikáját építette fel Alba Regiában. A templom mintegy 36 méter magas volt, nyolcezren fértek el a falai között, és tiszta időben Fehérvártól 40 kilométernyire is lehetett látni a tornyait.

A látványterv a templom maradványait haláláig kutató Kralovánszky Alán régésszel együtt dolgozó Szabó Zoltán építész készített el - mondta Viniczai Tibor. Már folynak a miniváros egyéb tervezési munkálatai is, annak érdekében, hogy mire az Európai Unió meghirdeti a pályázatokat, a város megalapozott, jó pályázatot tudjon letenni az asztalra.

A makettváros nem csak látványosságot jelent majd, hanem történelmi oktatóparkként is hasznos lesz. A jó néhány éve nem működő Vidám Parkban a miniváros mellett egy kalandparkot is felépítenek majd, ahol számtalan játék, fából épült vár és sportolási lehetőség is lesz.